martedì 7 giugno 2016

Ιταλική Ιστορία και Πολιτισμός 2 (66ΙΤΑ009)

Τα κυριότερα ζητήματα της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Ιταλίας, από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι και την ίδρυση του Ιταλικού Κράτους (1861), σε βιντεομαθήματα σχολικού επιπέδου από την ιταλική εγκυκλοπαιδεία Treccani (βλ. εδώ κι εδώ) και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα BIGnomi της δημόσιας ιταλικής τηλεόρασης Rai (βλ. εδώ κι εδώ).

Οι ξενικές κυριαρχίες στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα (Γάλλοι και Ισπανοί αντίπαλοι σε πόλεμο, ο Κάρολος Ε΄ και η πολιορκία της Ρώμης το 1527). Το έργο «La Storia d'Italia» του Francesco_Guicciardini.

Μεταρρύθμιση-Αντιμεταρρύθμιση (αίτια κρίσης της Εκκλησίας, Λούθηρος, Καλβίνος, Ιταλοί οπαδοί της Μεταρρύθμισης, Σύνοδος του Τρέντο: μέτρα καταστολής των δογματικών παρεκκλίσεων & αίρεση και καταστολή στον δυτικό Μεσαίωνα, συνέπειες για την κοινωνική ζωή και την πολιτιστική ανάπτυξη στην ιταλική χερσόνησο). Gli intellettuali e la diffusione della cultura nell'epoca della Controriforma: parte 1 & parte 2; Paolo Sarpi.

Η Ισπανία του Φιλίππου Β΄. Η Ισπανική κυριαρχία στην Ιταλία (διοικητική οργάνωση, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική κατάσταση). La rivolta di Masanielo.

Η επιστημονική επανάσταση στην Ευρώπη: επιστήμες και πολιτισμός στην Ιταλία, 16ος-18ος αι. («Νέα Φιλοσοφία» και «Νέα Επιστήμη», ηλιοκεντρισμός-εμπειρική μέθοδος, Μπρούνο, Καμπανέλλα, Γαλιλαίος, οι αντιδράσεις της Εκκλησίας, κουλτούρα και εκπαίδευση: πανεπιστήμια και Ακαδημίες, ιατρική, μαθηματικά, νέες πολιτικές θεωρίες).

Η διαμόρφωση στοιχείων εθνικής ταυτότητας (γεωγραφικό και φυλετικό περιεχόμενο των όρων Ιταλία και Ιταλός, γλώσσα, λογοτεχνία και τέχνη, η εικόνα των Ιταλών στο εξωτερικό). Le riforme in Spagna e in Italia.

Διαφωτισμός και Μεταρρυθμίσεις (το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, νέες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές θεωρίες, o Διαφωτισμός στην Ιταλία: Βέρρι, Μπεκκαρία, Φιλαντζέρι, Τζενοβέζι κ.ά., μεταρρυθμίσεις και φωτισμένη απολυταρχία [Federico II]: Λομβαρδία, Βασίλειο της Νάπολης, Δουκάτο  της Τοσκάνης, Πιεμόντε κτλ.), L'Encyclopédie.

Γαλλική Επανάσταση, Ναπολέων Βοναπάρτης και Ναπολεόντειοι Πόλεμοι στην Ιταλία (η Γαλλική Επανάσταση, προϋποθέσεις και επιτεύγματα της Γαλλικής Επανάστασης, η γαλλική κατάκτηση της Ιταλίας: διοικητική διαίρεση, εσωτερική αναδιοργάνωση, επιδράσεις της γαλλικής κυριαρχίας). Gli intellettuali e la diffusione della cultura tra Sette e Ottocento.

Παλινόρθωση (1815-1830). Τα πρώτα κινήματα του αγώνα για την ιταλική ενοποίηση, 1820-21 και 1831 (το συνέδριο της Βιέννης (1814-1815) και οι μεταβολές στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης: η Ιταλία, οι Καρμπονάροι και τα κινήματα του 1820-21, οι φιλελεύθερες επαναστάσεις του 1831).

Ματσίνι και Τζομπέρτι, Οι μεταρρυθμίσεις του 1846-47 και οι επαναστάσεις του 1848-49 (τα ιδεολογικά ερείσματα του αγώνα για την ιταλική ανεξαρτησία: Ματσίνι και Τζόβινε Ιτάλια, Τζομπέρτι κ.ά.).Το Risorgimento. Η δεκαετία της προετοιμασίας 1849-1859, ΚαβούρΟι πόλεμοι της ανεξαρτησίας και η ιταλική ενοποίηση [η ανάπτυξη του ιταλικού φιλελευθερισμού και η παραχώρηση συνταγμάτων, επαναστάσεις στην Λομβαρδία και το Βένετο, ο πρώτος πόλεμος για την ανεξαρτησία της Ιταλίας (1848-1849), Βιττόριο Εμανουέλε Β΄ και κόμης του Καβούρ: εσωτερική και εξωτερική πολιτική των Σαβόια, ο δεύτερος πόλεμος για την ιταλική ανεξαρτησία (1859), ο Γκαριμπάλντι, "ήρωας των δύο κόσμων", και η εκστρατεία των Χιλίων (1860), η ενοποίηση και η ανακήρυξη του Ιταλικού Κράτους (1861)]. Ο τρίτος πόλεμος για την ιταλική ανεξαρτησία (1866). Η questione meridionale (1861-1866), η questione romana και η κατάληψη της Ρώμης (1870).

Nessun commento: